Saltar al contenido

Premis GAC 2022

Els galeristes catalans premien el col·leccionista Taxto Benet, l’artista Mari Chordà i el fotògraf Manel Esclusa i homenatgen Joan Gaspar.

Els galeristes catalans premien el col·leccionista Taxto Benet, l’artista Mari Chordà i el fotògraf Manel Esclusa i homenatgen Joan Gaspar

Els Premis GAC, que lliuren els galeristes catalans, han repartit guardons entre una àmplia representació del món de l’art i el galerisme català. El col·leccionista Tatxo Benet, l’artista Mari Chordà i el fotògraf Manel Esclusa han estat entre les figures distingides.

Els Premis GAC s’han lliurat al MACBA, en un acte que ha aplegat més de 200 persones del món de l’art i que ha reivindicat el paper del galerisme en el panorama sociocultural del país. Trajectòries, exposicions, iniciatives i propostes emprenedores han estat premiades en un catàleg de reconeixements que recull la transversalitat del panorama actual. 

Sis galeries d’art han recollit premis. La Galeria Joan Gaspar, escenificat en la figura del qui va ser la seva ànima mater, Joan Gaspar i Farreras (Barcelona, 1941 – 2020), ha rebut el Premi Honorífic – Fundació Banc Sabadell a la trajectòria. La Galeria Esther Montoriol ha estat distingida amb el Premi a la Millor programació, per la seva constant vocació de risc en el seu programa d’exposicions, que s’endinsa en el que és desconegut i dona suport a nous valors. 

La Millor exposició històrica en galeria ha estat per la Sala Parés, per Univers Calsina, a cura de Sergio Fuentes Milà. La Galeria Mayoral ha rebut el Premi a l’artista consolidat per la millor exposició en galeria, escenificat en Mari Chordà, per la seva exposició Una artista feminista pionera També ha estat premiada la Galeria Carles Taché, amb el Premi a l’artista de mitja carrera per la millor exposició en galeria, per l’exposició Over Easy, de Guillermo Pfaff. La Galeria Àngels Barcelona ha estat distingida amb el Premi DKV a l’artista emergent per la millor exposició en galeria, que ha caigut en Claudia Pagès, per Dis- des- duress. tris-tras, giro, fallo.

La Col·lecció Censored, de Tatxo Benet, ha rebut el Premi al col·leccionisme, pel seu suport als artistes i a les galeries d’art amb la creació el 2018 de la col·lecció que dona visibilitat a obres d’art contemporani que han patit la censura. El Premi al comissariat va estat per a Pepe Ribas, per l’exposició Underground i contracultura a la Catalunya dels 70, al Palau Robert, una reivindicació de la creativitat des del final del Franquisme i els primers anys de la Transició sota l’influx del Maig del 68 i el moviment estudiantil a Califòrnia.

Per la seva part, la crítica Conxita Oliver, ha guanyat el Premi a la Crítica, per la seva trajectòria, mentre que la revista Bon art s’ha fet mereixedor del Premi al Mitjà de comunicació, pel seguiment puntual de la informació i l’opinió sobre l’actualitat de l’art a Catalunya i en català ininterrompudament des del 1999.

A més de la Galeria Joan Gaspar, el fotògraf Manel Esclusa ha obtingut el Premi Honorífic – Fundació Banc Sabadell a l’artista per la seva trajectòria, que il·lustra una de les figures més reconegudes d ela fotografia contemporània a Catalunya.

El jurat dels Premis GAC 2022 està presidit per la crítica d’art Pilar Parcerisas i integrat també pel crític Juan Bufill, la comissària Natalia Chocarro, el comissari Àlex Mitrani i l’artista Gino Ruber.